Het mooiste van 2002: een terugblik

Als er één trend is die het jaar 2002 gekenmerkt heeft, dan is het wel dat uw pc niet langer een werkinstrument is, maar een amusementscentrum. Of het nu gaat om films, muziek, spelletjes, cultuur: u vindt het allemaal op het internet. Wij kozen voor u enkele sites die u avondvullend kunnen bezighouden.

Vooral sinds de opkomst van breedband-internetverbindingen (kabel en ADSL) is er veel meer mogelijk geworden op uw pc. Voeg hierbij nieuwe technologieën zoals Flash, Shockwave, streaming media en u hebt een swingend internet in plaats van de starre informatiebron van weleer. Dit artikel bespreekt enkele sites die deze nieuwe trend illustreren. De lijst pretendeert niet volledig te zijn doch geeft veeleer een eigenzinnige keuze weer van sites die het afgelopen jaar de aandacht trokken door hun boeiende vormgeving.

Speels en educatief voor de jeugd
Daarbij worden de jongeren niet vergeten. Voor de allerkleinsten is de Kids site van de onvolprezen tv-zender PBS een aanrader [http://pbskids.org/]. Een Engelstalige site weliswaar, dus pa en ma moeten eventjes de kleintjes op weg zetten! Erg leuk zijn de sprookjes van Grimm [http://www.grimmfairytales.com] en Andersen [http://www.andersenfairytales.com], die voorgelezen worden in het Engels, Frans of Italiaans. Het sprookjesbos bij uitstek is De Efteling. Bij Kleine Boodschap vindt u de wondermooie tekeningen van Anton Pieck waarop de Efteling gebaseerd werd [http://home.wanadoo.nl/kleineboodschap - NL] de sprookjes zelf, met foto's van het pretpark, werden weergegeven op de Sprookjes-site [http://www.sprookjes.org - NL]

Voor de 8-14 jarigen blijft KidCity [http://www.kidcity.be - NL/F] tot de beste jeugdsites behoren. Veel spelletjes en informatie, alles in een multimedia-jasje gegoten dat de jongeren erg aanspreekt. Of het nu gaat om de foto-safari met Cindy of de babbeltjes in de gsm-bar: alles zet aan tot interactiviteit, de bezoekertjes moeten zelf onderzoeken wat er te beleven valt. Menige ouder zal verheugd zijn te vernemen dat het forum bij Kidcity als erg veilig beschouwd mag worden. Alle boodschappen worden extra gescreend door de redactie van de site, en de e-mail adressen zitten verborgen achter een pseudoniem zodat de identiteit van de deelnemers verborgen blijft. 

Lekker rebels is Villa Achterwerk van de Nederlandse VPRO [http://www.villa-achterwerk.nl]. Doet u vooral eens de Grote Gekte-test om uit te vinden hoe gek u bent: normaal, gek, knettergek of volkomen geschift! Ons eigen Belgische Ketnet [http://www.ketnet.be] houdt het heel wat soberder. Op het informatieve vlak moet het Nederlandse Jeugdjournaal vermeld worden: [http://www.omroep.nl/nos/jeugdjournaal/] het bevat het nieuws van de dag, weergegeven in een voor kinderen erg verstaanbare taal.
Voor de 12-18 jarigen is er het Nederlandstalige Pienternet [http://www.pienternet.be], dat erg educatief opgevat is. Het bevat gelukkig ook voldoende speelse elementen om te kunnen boeien. Zo moet u bij het douanespel in de haven namaakkleding ontdekken, containers vol koralen, cocaïne…Een prachtig uitgewerkt onderdeel is de cursus over de mediawereld die de rol uitlegt van de verschillende spelers op het veld: hoe zij het nieuws vanuit verschillende bronnen en via verschillende kanalen tot bij de consument brengen.

Wetenschap wordt fun!
Gelukkig voor jong (en oud!) zorgen de multimedia-technieken ervoor dat heel wat saaie kost eindelijk wat lichter verteerbaar wordt. Wetenschap wordt veel bevattelijker als zij aanschouwelijk voorgesteld worden. Bij Try Science bijvoorbeeld kan u  appels mummificeren, uw eigen longcapaciteit kan meten., enz. [http://www.tryscience.org] De experimenten kunnen (veilig!) thuis nagedaan worden. Lekkere en grappige experimenten vindt u ook bij Exploratorium [http://www.exploratorium.com] waar o.a. de kunst van het koken wetenschappelijk uitgelegd wordt.
De heren van het populaire nederlandstalige radioprogramma "Jongens en Wetenschap" zijn ook niet vies van een experimentje; de antwoorden op de problemen die vroeger reeds behandeld werden vindt u on line in geluidsfragmenten terug. [http://www.radio1.be/programma/jenw/index.htm]
Wie echt verbaasd wil worden moet ook eens een kijkje nemen bij Grand Illusions [http://www.grand-illusions.com]. Is wat u ziet wel de werkelijkheid? Of is niets wat het lijkt te zijn? Een stapje verder in het onbekende, en u zit in de ruimte. Ook die wordt op een populair-wetenschappelijke wijze uitgelegd, en wel op deze website van de NASA. U kan er zelfs uw eigen komeet bouwen, of een duik nemen in het zwarte gat![http://amazing-space.stsci.edu]
 
 
In heel wat films wordt er een loopje genomen met de wetenschap. Wanneer bijvoorbeeld een ruimteschip ontploft, dan knalt en spettert het erop los. Mis! In de ruimte is immers geen lucht, en waar er geen lucht is kan het geluid zich ook niet voortzetten. Moviephysics [http://intuitor.com/moviephysics] test de wetenschap in films op zijn waarheidsgehalte.

 

Internet geeft nieuwe dimensie aan de film
Zo zijn we bij de film beland. Door de multimediale mogelijkheden is het internet een grote rol gaan spelen in de wereld van het witte doek. Elke nieuwe film heeft nu zijn eigen website, met movie-trailers, screensavers, informatie over de films en de acteurs, beelden en achtergrondverhalen over het draaien van de film. Een bezoekje aan de Kinepolis-site [http://www.kinepolis.be] of de filmsite van Skynet [http://www.skynet.be] zal u al gauw doorverwijzen naar deze sites: Minority Report [http://www.minorityreport.com], Murder by Numbers [http://murderbynumbersmovie.warnerbros.com]…stuk voor stuk pareltjes qua vormgeving!
Bovendien worden steeds meer sites gewijd aan speciale aspecten van de film  die met heerlijke multimedia belicht worden. Een favoriete site is Why A Duck rond de Marx Brothers [http://www.whyaduck.com], waar u zelfs fragmenten kan bekijken en beluisteren die tot 30 minuten lang zijn! 
Wat tv programma's betreft mag het al eens nostalgisch zijn. Bij Classic Comedy [http://www.classiccomedy.net] vindt u korte en langere fragmenten uit de klassieke comedy's: Laurel en Hardy, Benny Hill, maar ook Monty Python. Misschien een leuk ideetje om een kort fragmentje naar vrienden of kennissen te sturen? Bekijkt u vooral het fragment Spam, waaruit de term "spam" ontstaan is in de betekenis van ongewenste mail. Nog meer nostalgie vindt u bij Themes on Line [http://telesearch.org/themesonline]: Car 54, Bonanza, Father knows best…En voor de reclamevreters is er ook wat lekkers te vinden op het internet: bij Ads.com [http://www.ads.com] vindt u de mooiste reclamefilmpjes. Op de site van de Nederlandse reclameregie Ster [http://info.omroep.nl/ster ]kan u in de rubriek Gouden Loeki zelf meestemmen voor de beste reclamefilmpjes van dit jaar.

Flash en Shockwave creëren nieuwe genres
Bij de meeste voorgaande sites wordt gebruik gemaakt van Flash en Shockwave voor de multimedia. Het ontstaan van deze internet-technologieën heeft ook de kortfilm nieuw leven ingeblazen. Bij Atomfilms [http://atomfilms.shockwave.com/af/home/] kan u honderden kortfilms bekijken in verschillende genres, van animatie tot drama. Een Belgische bijdrage is De Kapster van Tom Thelenis. Pascale Bal en Axel Daeseleire spelen de hoofdrol. Weliswaar voor een volwassen publiek, maar erg mooi! U kan de films kiezen volgens land of genre. Wedden dat u uren bezig blijft?
Een erg humoristisch filmpje dat afgelopen jaar in de kijker liep,  gaat over het verkeer [http://hellsgate.online.ee/~mait/fahrschule.swf]. U leert er vooral hoe iets goed eigenlijk fout is! TVLokaal [http://www.tvlokaal.com] is een Nederlandstalige site die internet-tv brengt: FreakTV brengt beeldreportages over computers, multimedia en technologie; Stoorzender is geflipte internet TV voor rebellen.
Nog enkele mooie voorbeelden van Flash-animaties vindt u bij Kaleidosoup [http://www.kaleidosoup.com] waar u een virtuele kaleidoscoop kan bekijken, Solemates [http://www.centuryinshoes.com], gewijd aan schoenen door de eeuwen heen en Motorlife [http://www.motorlife.be], een Nederlandstalige site rond motoren. Slaat u bij de laatste twee vooral de prachtige intro niet over!
Flash en Shockwave worden ook veel gebruikt voor instant on line spelletjes. Zij vereisen (buiten het aan boord hebben van de technologie) geen enkele download. De site van Netbaby World [http://www.netbabyworld.com] werd met een Webby Award voor on line games bedacht. Wie het niet op geweld begrepen heeft is liever romantische spelletjes speelt, moet eens langsgaan bij de site van Ferry Halim, een boekhouder uit Californië. [http://www.ferryhalim.com/orisinal]. Wie zei daar dat boekhouders saai en droog zijn? En brengt u vooral eens een bezoekje aan SuperCow, de redder van het koeienuniversum! U moet minstens 28 koeien redden die uit een helikopter vallen, om naar het volgende niveau door te mogen.[http://www.supercow.ch]

Ook de reclame heeft de zegeningen van multimedia ontdekt. Een imago opbouwen, de bezoeker aantrekken: dat is pas pure klantenbinding! Het Flash-filmpje Mission USA, dat reclame maakt voor de nieuwe mini-Cooper, bevat een erg intrigerend mysterie. [http://www.mission-miniusa.com] en kan een erg geslaagd voorbeeld genoemd worden!

Wil u het iets minder flashy? Dat kan: de cartoons en strips. En daar staat ons landje zeker zijn mannetje. De heerlijke cartoons van Quirit [http://www.quirit.com] en Lectrr [http://www.lectrr.be] behoren tot het kruim van het humoristisch talent. Strips en internet staa trouwens een mooi huwelijk te wachten. Denkt u maar aan de prachtige site rond Urbicande rond het werk van François Schuiten en Benoît Peeters [http://www.urbicande.be]. Wist u trouwens dat Erika Raven [http://www.studioraven.com] haar nieuwste strip, Nan Madol, enkel op het internet uitgegeven heeft? Het was de enige manier om te kunnen publiceren zonder al te grote financiële investeringen. Later is de strip op CD-rom verschenen.
Supernatural Crime is een verzamelpunt van cartoons en strips die geschreven zijn in de pure film-noir stijl van de grote pulpmagazines uit vervlogen tijden. [http://www.supernaturalcrime.com].

Literatuur & cultuur
En zo belandt u bij de 'stillere' aspecten van cultuur  zoals literatuur, oudheidkunde, fotografie…. Ook hieraan voegen de multimedia-aspecten van het internet extra dimensies toe.
Sommige sites doen het heel bescheiden. Literary Traveler bijvoorbeeld volgt de voetsporen van beroemde schrijvers zoals Kafka, Hemingway en anderen. [http://www.literarytraveler.com]. The Modern Word neemt een generatie schrijvers op de korrel; u vindt er hun biografie, afbeeldingen en kritische besprekingen van hun werk. [http://www.themodernword.com]. Andere sites hebben één bepaalde auteur als onderwerp zoals Philip K. Dick, een intrigerend SF-schrijver wiens kort verhaal Minority Report onlangs verfilmd werd [http://www.philipkdick.com]. Nog andere sites hebben het over een genre, zoals Thrillling Detective [http://www.thrillingdetective.com]. U kan er een uitgebreid hoofdstuk naslaan over detectives in de media: film, tv, radio, strips enz. 221b Bakerstreet.org [http://221bakerstreet.org/] is gewijd aan de beroemdste detective aller tijden, Sherlock Holmes, met geluidsfragmenten uit de verfilming van zijn avonturen.
Ook wie literatuur niet kan pruimen en enkel de hoofdlijnen van de klassiekers wil weten, komt ook aan zijn trekken. De Power-Point presentatie van Shakespeare's Hamlet is echt wel opmerkelijk! [http://bmillar1.users.btopenworld.com/hamletppt1.pps]. 
Ach, en mag het voor één keertje een tikkeltje ondeugend zijn? Bij Custom Erotica kan u erotische kortverhaaltjes bestellen die geschreven zijn op het lijf van uw geliefde. Als u verlegen zit om een origineel cadeautje, dan weet u het nu wel! [http://customeroticasource.com]

Cultuur opsnuiven in Egypte
Om een echte cultuurmens te zijn, moet u niet enkel op de hoogte zijn van wat zich nu afspeelt, maar ook het verleden kennen. Het afgelopen jaar werd heel wat aandacht geschonken aan Egypte, waar de koningsgraven verder geëxploreerd werden. U kan die ontdekkingstochten volgen vanuit uw luie zetel. Bij het Theban Mapping Project [http://www.thebanmappingproject.com] werden de tombes van de oude heersers van Egypte in kaart gebracht. U kan er interactief de modellen van elke grafkluis bezoeken. Het is een ware documentaire on line geworden, een schatkamer vol informatie met prachtige beelden. De befaamde National Gallery heeft een virtuele visite uitgewerkt aan de graftombes [http://www.nga.gov/exhibitions/2002/egypt/index.htm]. U krijgt in streaming audio en video een Engelstalige uitleg van de verschillende kunstobjecten en de versieringen die aangebracht worden. Hoe de reconstructie uitgevoerd werd van het gezicht dat onder het dodenmasker van Toetanchamon rustte, kan ook on line gevolgd worden [http://www.sciencemuseum.org.uk/antenna/tutankhamun/index.asp].

Stilstaande beelden die spreken
Een van de kunsten die erg goed tot zijn recht komt op het internet, is de fotografie. Steeds meer tentoonstellingen worden on line gehouden, zoals de retrospectieve van één der grootste Amerikaanse fotografen, Ansel Adams [http://www.pbs.org/wgbh/amex/ansel]  Erg mooi is Abandoned Places [http://www.abandoned-places.com ] dat de schoonheid van verlaten fabrieken aantoont. Als piramiden staan zij in het landschap, overblijfselen van de industriële revolutie. Schoonheid is trouwens op rare plaatsen te vinden. Brandladders ontsieren meestal de architectuur van een gebouw, maar bevatten op zich de schoonheid van geometrie [http://escaperail.com]. Foto's die met tijdsopnamen gemaakt werden, kunnen erg fascinerend zijn, zoals deze site aantoont: planten die openbloeien, wijnranken die klimmen, vleesetende planten die hun slachtoffers omsluiten… [http://sunflower.bio.indiana.edu/~rhangart/plantsinmotion.html]

Hop met de beentjes!
Een combinatie die u niet zou verwachten, is die van danskunst en internet. Nochtans kan dit tot een erg geslaagd huwelijk leiden, zoals deze sites aantonen. Bij Ballroom Dancers [http://www.ballroomdancers.com] vindt u alle danspassen uitgelegd, van mambo tot swing, inclusief videoclips die het goede voorbeeld geven. Ook ballet wordt erg aanschouwelijk uitgelegd [http://www.novia.net/%7Ejlw/electric/electric.html] aan de hand van simpele figuurtjes uit virtuele ijzerdraad.

PC als muziekdoosje
Het internet verwent niet enkel het oog - ook het oor wil wat. U kan niet ontkennen dat het internet op het vlak van muziek een ware omwenteling teweeggebracht heeft. Er is een nieuw distributiekanaal ontstaan voor muziek, of de platenbonzen het nu willen of niet. Een deel van dit kanaal is illegaal of op het randje van de legaliteit, zoals de P2P sites. Maar gelukkig respecteren verschillende sites de auteursrechten wél, en kan u daar van een heerlijk stukje muziek genieten. Het leuke is dat er ook beginnende artiesten aan de bak komen die nog geen contract bij grote platenfirma's hebben kunnen sluiten. Naast de grote sites zoals MP3.com [http://www.mp3.com] zorgen de kleinere sites Iuma [http://www.iuma.com] en Garageband [http://www.garageband.com] voor een uitgebreid aanbod erg goede gratis muziek! De site 75 Or Less maakt u wegwijs in de nieuwe releases: u kan die niet alleen beluisteren maar zij worden ook besproken in stukjes die maximum 75 woorden lang zijn [http://www.75orless.com]
Wil u meer achtergrond bij artiesten uit de laatste 30 jaar, dan kan u terecht bij Trouserpress: honderden besprekingen van zangers en bands liggen er op u te wachten.[http://www.trouserpress.com]. Het blijft hier echter bij tekst - om de songs te beluisteren moet u elders zijn. 

Zelf aan de slag?
Bent u begeesterd door al dit moois en wil u zelf ook een swingende stek bouwen op het internet? Dan volgen nog enkele tips die u een flink stuk op weg helpen. WebsiteMaken bijvoorbeeld [http://www.websitemaken.be] biedt Nederlandstalige tips over webdesign. Engelstalige info vindt u bij Webmasterworld [http://www.webmasterworld.com] en Sitepoint [http://www.sitepoint.com]. De geschreven code kan u laten controleren op fouten bij W3org [http://validator.w3.org]. Een handleiding voor Paintshop Pro vindt u bij Mardiweb [http://www.mardiweb.com/web] en een Nederlandstalige cursus Flash en Dreamweaver vindt u bij MVH Dreamprojects [http://users.skynet.be/fa060326/]. Erg handige tools zijn PaletteMan [http://www.paletteman.com] waar u kleuren kan testen, en Colorschemer [http://www.colorschemer.com/online] die zelf suggesties brengt over bijhorende kleuren. De Color picker [http://user.tninet.se/~ddb786p/program/] is een piepklein maar superhandig programma: wanneer u een kleur ziet die u bevalt, haalt u uw virtuele druppelaar te boven, doopt die in de kleur en u krijgt de hexadecimale code als resultaat. Succes!

Skynet Web Magazine oktober 2002
 

naar startpagina
 volledige lijst artikels
 andere siteseeing- artikels
 disclaimer