Op algemene aanvraag: ICQ Lite uitgebreid

Velen vonden de Lite-versie van instant-messaging programma ICQ net iets te licht. De nieuwe versie bevat terug wat meer mogelijkheden. Welke?

In het najaar werd ICQ Lite versie 1066 uitgebracht: een afgeslankte versie van het populaire chatprogramma ICQ. Het bevatte veel minder mogelijkheden (geen groepsgesprekken, geen ICQ Phone, enz.) , maar was veel sneller in het opstarten en gebruikte ook minder werkgeheugen. Blijkbaar was er toch iets te drastisch gesnoeid, want nu werd een nieuwe versie uitgebracht, build 1150 bèta, waarbij enkele mogelijkheden uit de volledige versie opgevist werden. Toch is ICQ Lite slank gebleven: 1,9 MB tegenover 1,7 bij de vorige versie. De nieuwe versie staat ter download op http://www.icq.com/download/ . Tip: laat u niet misleiden door de bètabenaming: het gaat wel degelijk om een definitieve versie. Voor ICQ blijft haar software altijd een experimentele status behouden!

1. Een van de belangrijkste verbeteringen is de publieke/private modus. Bij het installeren van het programma dient u namelijk aan te geven wie de computer gebruikt: u alleen, of ook anderen. Bij de publieke modus worden paswoorden en de geschiedenis van boodschappen niet op de eigen pc opgeslagen. De sessie zal ook vervallen wanneer de computer meer dan 15 minuten niet gebruikt wordt; terug inloggen is noodzakelijk om ICQ te reactiveren. Bij de privémodus telt die tijdslimiet niet: de sessie blijft duren, zelfs al bent u lange tijd inactief. Bij de privémodus hoort ook een gast-status - handig wanneer u inlogt via de computer van een ander. Vermits uw contactlijsten bewaard worden op de servers van ICQ en niet op uw eigen computer, heeft u uw gegevens altijd bij de hand. Paswoorden en de geschiedenis worden tijdens een gast-sessie niet opgeslagen, maar u kan wel aangeven dat u automatisch wil inloggen. Na uw sessie als gast verwijdert u uw ICQ-nummer via Switch User (Logout) en op de knop te klikken naast het paswoord. Let op: om van Private naar Publieke modus over te schakelen, is het wel nodig om ICQ te herinstalleren!

2. Er werd hard gesleuteld aan de contactlijsten. Klikt u rechts op de naam van een groep gebruikers, dan kan u nu de lijst sorteren op naam of status (on/off line). Waar u vroeger onder het hoofdmenu bij Security enkel een Ignore List vond, zijn er nu ook een Visible en Invisible List aanwezig. Daar vult u de namen in van gebruikers die mogen weten of u ja dan neen on line bent.

3. Net als in de vorige versie kan u vanuit ICQ sms-boodschappen sturen, zelfs naar contacten die niet over een ICQ-nummer beschikken. Deze optie is nu beschikbaar vanuit het hoofdvenster (Send SMS to others), indien geactiveerd via Preferenties/SMS Messages. Let op: deze dienst is niet voor alle netwerken beschikbaar. Voor BelgiŽ bijvoorbeeld kan u enkel sms-boodschappen vanuit ICQ sturen naar Base-abonnees. (Zie ook de lijst van de beschikbare netwerken op http://web.icq.com/sms/smsnetworks/)

4. Het loggen van gesprekken met bepaalde contacten werd vereenvoudigd. U kan aangeven of u al dan niet alle gesprekken wil registreren (Main/Preferences & Security / Saving Options: markeer Save History). Wil u enkel de gesprekken met een bepaalde gebruiker registreren, dan kiest u in het boodschappenvenster op het icoontje History / Save history for this user. Waar bij een vorige versie de geschiedenis in een gewoon tekstbestand bewaard werd, is er nu ook een tussenstap: het geschiedenis-venster. Daar kan u boodschappen selecteren en die apart opslagen in een nieuw tekstbestand.
Ook aan het uiterlijk werd gesleuteld. Met een schuifbalk wijzigt u onmiddellijk de kleuren van de 'skin' van het programma. Er is keuze tussen de 'klassieke' skin en de moderne, meer afgeronde uitvoering.

=>De nieuwe versie van ICQ Lite bevat enkele aangename aanvullingen maar blijft 'light'. De sorteermogelijkheden bij de groepen en de zichtbaar/onzichtbaar lijsten zijn handig.
Tips & Advies Internet, maart 2003

naar startpagina
volledige lijst artikels
andere how-to artikels
disclaimer