Identrus Ė het raamwerk voor veilige transacties on lineHet lijkt goed te gaan met Identrus. Onlangs kondigde het netwerk aan dat de 50e financiŽle instelling zich aangesloten had. De Europese Commissie hechtte haar officiŽle goedkeuring aan het netwerk. Zal Identrus erin slagen het vertrouwen te winnen voor de e-identiteit?

Identiteit en vertrouwen
Kredietkaarten zijn prima voor de aankoop van een boek via het Internet, maar een fabrikant die een nieuwe leverancier zoekt overzee heeft er niets aan Ė laat staan dat de kaart hem zou helpen bij het afsluiten van een miljoenendeal via het internet. Die zaken worden meestal off line afgesloten, omdat het Internet nog geen vertrouwen inboezemt bij grote transacties. Het is té gemakkelijk om in een e-mail de identiteit te vervalsen, om een valse website te bouwen, of om te knoeien met elektronische documenten.
Identrus zou dat vertrouwen in het Internet moeten vestigen. Identity en trust, de twee bestanddelen van het woord, duiden op de twee pijlers waarop dit in 1999 gestichte bedrijf rust. Identrus moet de laatste barrière wegnemen die de wereldwijde business-to-business handel via het Internet in de weg staat. Dankzij het netwerk zal de elektronische identiteit van de handelspartner boven alle twijfel vaststaan.

Wereldwijd netwerk
Identrus werd opgericht door o.a. HypoVereinsbank, Deutsche Bank, Bank of America, Bankers Trust, Barclays, Chase Manhattan, Citigroup, Deutsche Bank en ABN Amro. Ondertussen is het netwerk gegroeid en vertegenwoordigen de leden samen 133 landen en miljoenen zakenrelaties.

De deelnemende financiŽle instellingen treden op als Certificate Authorities (CA) die de identiteit van hun zakelijke klant vaststellen en certifiŽren dat zij betrouwbare handelspartners zijn op het Internet. De klant krijgt een unieke digitale ID (Identrus Global ID). Omdat die beveiligd is met een versleuteling via Public Key Infrastructure (PKI) is het haast onmogelijk de ID na te maken. Zakenpartners die over een Global ID beschikken zijn zeker van de identiteit van de andere partij. Omdat binnen Identrus bepaalde regels afgesproken werden weten de partners bovendien dat hun afspraken een wettelijk bindend karakter hebben. Indien, hoe onwaarschijnlijk ook, een elektronische identiteit vervalst zou blijken, zijn zij beschermd. Als een handelspartner fraude zou trachten te plegen, kan bovendien verhaal gehaald worden. Zo maakt het door Identrus gecreŽerde vertrouwen in de e-identiteit veel nieuwe e-diensten aantrekkelijker: het digitaal ondertekenen van een document, de financiŽle diensten voor een e-marktplaats, Internet-gebaseerde betalingen, en EBPP (Electronic Bill Payment & Presentment).

FinanciŽle wereld adopteert Identrus
In augustus dit jaar kreeg Identrus de officiŽle goedkeuring van de Europese Commissie, waarbij de EC benadrukte dat Identrus een open netwerk is. Elke deelnemer kan zijn eigen op Identrus gebaseerde toepassingen aanbieden en mag zelf de prijs voor zijn diensten bepalen. Verschillende financiŽle instellingen en bedrijven verwerken Identrus inmiddels al in hun diensten. Royal Bank of Scotland, Sanwa en Wells Fargo bieden hun klanten een e-identiteit aan via Identrus. De Schotse bank startte in april met een toepassing voor het digitaal ondertekenen van documenten. De Ierse e-beveiligingsgroep Baltimore Technologies werd gekozen voor de beheersdiensten van de certificaten, en is één van de leveranciers van de PKI-systemen aan de leden-bankinstellingen. In samenwerking met Unisys en Microsoft zal het bedrijf een oplossing in pakketvorm aanbieden. Dit pakket zal o.a. bestaan uit een certificaatautoriteit, een registratie-autoriteit, het beheer van smart cards, het behandelen van digitale handtekeningen. Microsoft zal de Identrus-specificaties integreren in haar servers, het Windows 2000 besturingssysteem, MS Outlook en .Net-diensten.
Om het vertrouwen in de e-identiteit nog dieper te funderen heeft Identrus ook de handen ineengeslagen met SWIFT. Dit samenwerkingsverband van banken levert een beveiligde boodschappendienst en interface-software aan 7.000 financiŽle instellingen in 190 landen. De samenwerking met SWIFT zet het Identrus vertrouwensmodel op één lijn met de nieuwe Internet-gebaseerde boodschappendienst van SWIFT, TrustAct. Hopelijk zal Identrus eindelijk het vertrouwen kunnen wekken dat het Internet zo broodnodig heeft.
http://www.identrust.com

Network & Telecom augustus 2001