Het internet wijst senioren de weg

Wie tot de senioren gaat behoren, heeft eindelijk tijd om alles te doen wat hij ooit zo graag wou: fietsen, wandelen, cultuur opdoen, reizen… Het internet wijst de weg.

Wanneer u een dagje ouder wordt, doet u vanzelfsprekend niet meer dezelfde gekke toeren als toen u piepjong was. Dat mag geen belemmering zijn om, desnoods in een rustiger tempo, toch een stukje van de wereld te ontdekken. En waarom niet per fiets – zo doet u tegelijkertijd wat aan uw conditie!
Bij Fietsen123 [http://www.fietsen.123.nl – NL] vindt u volledig beschreven fietsroutes in België en Nederland, netjes ingedeeld per provincie. U kan kiezen uit kleine tochtjes van 20 tot 50km of zelfs meerdaagse routes. De routebeschrijvingen bevatten vaak links naar de merkwaardige gebouwen die u tijdens uw tochtje zal tegenkomen: abdijen, molens, begijnhoven enz. Zo kan u uw tochtje on line voorbereiden of achteraf nog eens nagenieten.
Fietsroutes [http://www.fietsroutes.org - NL] biedt naast erg mooie tochtjes ook een hele verzameling interessante links naar andere fietssites. Eentje daarvan is een echte aanrader: die van de Amerikaan Dan Gamber [http://www.gamber.net/cyclebel/ - E]. Die heeft tochtjes gemaakt langs zowat elke waterweg in ons land. Hij heeft een gedetailleerde routebeschrijving on line gezet - een titanenwerk en bovendien prachtig geïllustreerd!
U kan ook een meerdaagse tochten maken waarbij u met uw wagen naar een bepaald punt rijdt en daar uw fietstocht aanvat. Bij Eurotrips [http://www.eurotrips.be - NL] vindt u volledig uitgewerkte tochten, met inbegrip van tips voor overnachting. Ideaal om er met een groep op uit te trekken!
En waarom niet een ritje met het GPS-toestel erbij? U vindt er reeds enkele op het internet. [http://users.skynet.be/fietsroutes.gps/met_GPS.htm – NL]

Fietsen of wandelen met het GPS-toestel
Een GPS-toestel hoort niet enkel in de auto; ook de wandelaar en de fietser kunnen er gebruik van maken. Global Positioning System is een positiebepalingssysteem dat gebruik maakt van 24 satellieten die rond de aarde draaien: het toestel berekent zijn eigen positie ten opzichte van die satellieten. Wanneer u wandelt of fietst zal het toestel de afgelegde route in het geheugen nemen. De gegevens van die route of track kan u dan later overzetten naar uw computer en zichtbaar maken op een digitale kaart met speciale software zoals Oziexplorer [http://www.oziexplorer.com] die ook in een Nederlandstalige versie te verkrijgen is. U kan zelfs tracks uitwisselen met andere GPS-gebruikers; u laadt dan elkaars track-gegevens in het GPS-toestel om dan de route te wandelen of fietsen. Een uitstekende site met links over GPS is die van pagina.nl [http://gps.pagina.nl – NL]

Of te voet?
Bij voettochten en wandelingen gaat het een stukje trager. Maar traag is nu eenmaal mooi! Wie nog heel wat in zijn mars heeft, moet beslist de paden uittesten van de Grote Routepaden [http://www.groteroutepaden.be – NL – http://home.planetinternet.be/~grlf/frans.htm - F]. Die vereniging werd in 1977 opgericht, met als doel wandel- en fietspaden over lange afstand te ontwerpen, markeren, onderhouden en beschrijven. Al die paden werden op eenzelfde manier bewegwijzerd en beschreven en vormen nu reeds een netwerk van 3.500 km lang!

Wie het bescheidener houden wil, kan de korte tochtjes van de Stichting Monumenten- en Landschapszorg vzw [http://www.monument.vlaanderen.be/sve/nl/index.html - NL] uitproberen. Die wandelingen combineren vaak groen met stadsgezichten en geven heel wat achtergrond over de monumenten, gebouwen, parken die u tegenkomt. Elke wandeling is in een mooie brochure beschreven, met plan, en kan on line besteld worden bij de rubriek 'Publicaties' aan 1,2 EUR + verzendingskosten. Probeert u bijvoorbeeld de wandeling rond Rupelmonde eens, die u langs de Scheldedijk en het sprookjesachtige kasteel Wissekerke voert.
Laat ook eens de wagen een dagje thuis staan. Het goedkope seniorentarief van de NMBS [http://www.b-rail.be/rnvn/N/formul/senior_citizens.html - NL] is alvast een aanmoediging om uw tochten met gezellige treinreizen te combineren.

Dichter bij huis
U kan voor uw sportief verzetje ook dichter bij huis blijven. Petanque spelen vergt minder inspanning maar is daarom niet minder spannend. Er zijn tegenwoordig verschillende overdekte locaties waar u ook binnenshuis petanque spelen kan, zodat u zich niets moet aantrekken van het Belgische weer! U kan het gewoon onder vrienden spelen of in teamverband en aan een competitie deelnemen - ook in deze discipline worden Belgische kampioenschappen gespeeld! [Vlaamse Liga Petanquesport http://www.vlps.be/ - Fédération Belge Francophone de Petanque http://www.fbfp.be/].
Golf is een sport die een tikkeltje prijziger is. De meeste golfterreinen zijn prachtig aangelegd zodat u tijdens een golfwedstrijd het sportieve combineert met het gezonde: lichaamsbeweging in een stukje groen! [http://www.golf.be - NL/F/E]

Binnenblijven!
Helaas laat het Belgische weer niet toe dat u er elke dag op uittrekt. Binnenblijven is vaak de boodschap. Heel wat mensen kunnen, nu zij het rustiger aandoen, eindelijk wat meer tijd besteden aan hun hobby's binnenshuis.
Handwerken is zo'n leuke en creatieve hobby. Ondanks alle emancipatie behoort het nog altijd hoofdzakelijk tot het domein van de dames. Het beperkt zich echter al lang niet meer tot het breien van sokjes voor de kleinzoon of –dochter. Met het maken van wenskaarten van allerlei materialen kan u bijvoorbeeld heel wat van uw creativiteit kwijt. Tover eens een cd om in een originele wenskaart, of maak een 3D kaart door gebruik te maken van een aantal dezelfde afbeeldingen, waar u telkens iets weg laat en die stukken dan boven elkaar plakt. Een uitstekende uitleg van de verschillende technieken staat bij Mieke [http://www.miekmiek.nl – NL]

Het klassieke borduren blijft nog altijd in trek en de patronen worden steeds aantrekkelijker. Fabrikant van borduurgaren DMC heeft een hele collectie gratis patronen on line gezet die u kan downloaden.[http://www.dmc-usa.com/project/index.html - E]. FreePatterns [http://www.freepatterns.com – E] heeft niet enkel patronen voor de borduurster, maar ook voor wie handig om kan met de breinaalden of de haakpen. Bij het bedrijf Woodman [http://www.woodman.nl - E] kan u een foto laten omzetten in een exclusief borduurpatroon. Patronen voor machineborduren vindt u op de site van Maaike [http://www.dutchfantasy.net – NL/E]. En waarom niet macramé geleerd [http://www.elainecraft.com - E] of zelfs kantklossen [http://www.xs4all.nl/~falkink/lace/ - NL/E/D]?

Ook de mannelijke senior heeft zijn hobby's binnenshuis en zal hierover veel informatie vinden op het internet. Wie bijvoorbeeld oude radio's restaureert kan met zijn vragen terecht in de verschillende forums over het onderwerp, o.a het Nederlands Forum over Oude Radio's [http://f16/parsimony.net/forum28305/index.htm - NL] of het forum van de Vlaamse Liefhebbers van de Historische Radiotechniek [http://vlhr.be.tf/ - NL]. De resultaten van die restauraties kan u o.a. bekijken in het Olense radiomuseum [http://www.radiomuseum.olen.be] – een plaats die u bij uw uitstapjes zeker niet mag vergeten!

Een spelletje kaart is nog altijd een van de favoriete tijdverdrijven bij de senioren. Dankzij het internet kan u nu ook een kaartje leggen met mensen uit alle delen van de wereld – zonder uit uw luie stoel te moeten komen! OK Bridge [http://www.okbridge.com - E] is een van de vele websites waar u, mits betaling van een lidmaatschap, uw dagelijkse kaartje kan leggen. Gratis spelen doet u o.a. bij MSN [http://zone.msn.com/bridgeclub - E]. De beginnelingen vinden een hele goede uitleg met diamontage bij Bridgeles [http://bridgeles.myweb.nl - NL]. Nog meer bridgelinks met o.a. de verschillende clubs in ons land en de tornooien, vindt u bij Start [http://bridge.start.be - NL].

Een boompje opzetten
Heel wat senioren zijn zelf al stamouders geworden en hebben voor verschillende kinderen en kleinkinderen gezorgd. Dus is dit misschien hét moment om een (stam)boompje op te zetten! Hugo Harth [http://users.pandora.be/hugo.harth/beginnen_met_stamboom.htm - NL] heeft een erg goede pagina samengesteld over dit onderwerp. U vindt een duidelijke uitleg over hoe u aan zo'n stamboom begint. Bovendien bevat de pagina een hele reeks links naar sites die u nodig zal hebben bij uw zoektochten naar uw voorouders. De Genealogie-site van A tot Z [http://www.a-z.be/genealogie.html - NL is eveneens een aanrader, met veel links naar plaatselijke afdelingen van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, heraldiek, heemkunde, en voorbeelden van enkele erg mooie stambomen on line.
Verschillende programma's kunnen u helpen om de stamboom grafisch voor te stellen, inclusief de mogelijkheid om foto's toe te voegen. Zo'n programma is bijvoorbeeld Aldfaer [http://www.aldfaer.nl] . Planten maar die boom!

Kortom: wat ook uw hobby is, eindelijk heeft u de tijd om u er zich in te verdiepen, en het internet is een uitstekende gids daarbij!

Senioren en gezondheid: ouder worden op het internet

U kan er helaas niet omheen: als senior heeft u er niet alleen enkele jaartjes maar ook enkele kwaaltjes bijgekregen. Uw gezondheid vraagt wat meer aandacht. Gelukkig zijn er op het internet heel wat bronnen die u hierbij kunnen helpen.

Mens sana in corpore sano - een gezonde geest in een gezond lichaam: het blijft een actueel gezegde. Wie geestelijk gezond en actief wil blijven, moet met de jaren iets meer aandacht schenken aan zijn lijf, zonder daarom de geestelijke kant te vergeten.

Wat de fysieke kant betreft zijn er enkele uitstekende portaalsites voor senioren die informatie over gezondheid bieden. Seniorplanet.be [http://www.seniorplanet.be – NL/F] is opgevat als een magazine en brengt regelmatig mooi uitgewerkte artikels uit over o.a. gezondheid en fitness. Seniorennet [http://www.seniorennet.be – NL] is eerder opgevat als een naslagwerk. In een eenvoudige lay-out zijn de onderwerpen volgens thema gerangschikt met telkens bijkomende links. Enkele onderwerpen: een gezonde voeding, informatie over ziekten en kwaaltjes, kuuroorden, maar ook palliatieve zorg en het levenseinde.

Eet gezond!
Een goede voeding is natuurlijk erg belangrijk. NICE (Nutrition Information Center) [http://www.nice-info.be - NL] verzamelt en verspreidt wetenschappelijke en opvoedkundige informatie over een gezonde voeding. Bij Gezondmail [http://www.gezondmail.be - NL] van de Socialistische Mutualiteiten kan u zich inschrijven voor een nieuwsbrief. De voedingsrubriek bij de Gezondheid-site [http://www.gezondheid.be - NL] is eveneens erg uitgebreid en bevat veel goede tips.

Sport en beweging
Wanneer uw lichaam niet voldoende beweging krijgt, zal u veel gemakkelijker stramme knoken krijgen. Sport en beweging – met mate uiteraard- is dus aangeraden. U kan hiervoor gemakkelijk terecht bij de plaatselijke seniorenafdeling van uw mutualiteit. Een volledige lijst vindt u o.a. bij VFSG, de Vlaamse Federatie van Socialistische Gepensioneerden [http://www.vfsg.be - NL] en KBG, de Kristelijke Beweging van Gepensioneerden [http://www.kbg.be – NL].
U moet zich trouwens niet in het zweet werken om gezond te blijven. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat een fikse wandeling hart- en vaatziekten net zo goed voorkomt als intensief sporten. U moet er wel stevig de pas inhouden: 2,5 uur wandelen per week, aan 6,4 km/uur geeft een risicovermindering van 42%.
Bent u in superconditie? Maak dan uw borst maar nat voor de Senior Games die van 22 tot 27 april 2003 gehouden worden. Senioren zijn misschien wel "oud", maar niet "out"! [http://www.s-sport.be - NL]

T'ai chi
U kan ook kiezen voor een Oosterse visie en lichaam en geest tegelijk oefenen zoals bij T'ai chi [http://www.taichi1.yucom.be NL/F/E]. Het woord T'ai chi kan vertaald worden als "grote levenskracht" of "universele, kosmische energie". De oefeningen bestaan uit een reeks bewegingen die op een heel zachte manier uitgevoerd worden en dus uitstekend geschikt zijn alle leeftijden.
De nadruk ligt op ontspanning, concentratie, evenwicht, coördinatie en het vloeiend uitvoeren van de bewegingen. De gedachtemolen moet stilgezet worden, om zo de geest tot rust te brengen en terug voeling te krijgen met uw lichaam. De levensenergie of chi wordt langs de meridianen van uw lichaam rondgestuurd. Daardoor worden de spanningen in uw lichaam opgelost en ontstaat een gevoel van harmonie.

Kwalen en kwaaltjes
Heel wat senioren worden getroffen door reuma. De site van de Vlaamse Reumaliga vzw [http://www.reumaliga.be/ - NL] geeft erg duidelijk informatie over deze ziekte; ook bij de Nederlandse Reuma-stichting [http://www.reuma-stichting.nl - NL] kan u terecht als u met vragen zit. Meer sites over het onderwerp vindt u bij de themasite van de Nederlandse startpagina [http://reuma.pagina.nl - NL]
Diabetes is een van de andere veel voorkomende ziekten. Het aantal mensen dat aan diabetes lijdt neemt jaarlijks toe. Naar schatting zouden er momenteel 500.000 mensen in ons land diabetes hebben, maar slechts de helft ervan weet dat hij de ziekte heeft. Ook bij diabetes is een goede voeding erg belangrijk: veel volkorenproducten, weinig vet, veel fruit en groeten. Op de site van de Vlaamse Diabetes Vereniging [http://www.diabetes-vdv.be - NL] kan u een test afleggen om te zien of u een verhoogd risico hebt voor diabetes.
Dementie en Alzheimer zijn twee schrikbeelden voor menige oudere. Op de site Dementie [http://www.dementie.be – NL] vindt u informatie over de ExpertiseCentra voor Dementie Vlaanderen, en de Vlaamse Alzheimer Liga. Beide verenigingen bieden ondersteuning en begeleiding voor de dementerende en zijn omgeving, maar ook voor de professionele verzorgers. De dementerende personen worden als volwaardige individuen beschouwd, met mogelijkheden en kansen die optimaal benut moeten worden.

De Ziekte van Alzheimer
Alzheimer werd genoemd naar Aloïs Alzheimer, een Duitse neuroloog, die in 1907 de symptomen en neuropathologische verschijnselen beschreef van de ziekte. Het is een bijzondere vorm van dementie; 50-60% van alle dementerende personen lijdt aan deze vorm. De ziekte is degeneratief; langzaam en geleidelijk worden hersencellen vernietigd.
Belangrijkste kenmerken zijn de stoornissen van het recente geheugen, die in vroege stadia op verstrooidheid lijken. Voorwerpen worden niet gevonden, vragen worden herhaald. Het geheugen zal in latere stadia verder afnemen. Afspraken worden vergeten, het gasfornuis wordt niet dichtgedraaid. Simpele dagdagelijkse dingen worden moeilijk, zoals het openen van een deur met een sleutel. De ziekte leidt uiteindelijk tot een volledige desintegratie van de persoonlijkheid van de patiënt, met in terminale gevallen bedlegerigheid, incontinentie, hypertonie.
Meer informatie vindt u o.a. op het Alzheimer Clearing House [http://www.alzheimer-clearinghouse.be – NL/F]

Een erg mooi citaat in dit verband komt van Dr. Jaap van Soest: "Beschaving lees je af aan de wijze waarop een samenleving omgaat met ouderen en gehandicapten, met mensen die geen direct economisch nut hebben en dat ook niet meer zullen krijgen, maar die nog altijd hun waarde als mens hebben, hun menselijke waardigheid; naast uiteraard de wijsheid die komt met de jaren, de herinnering aan hoe het was en de ervaring hoe het is geworden zoals het nu is."

Vrijwilligerswerk
Dat u met (vervroegd) pensioen bent wil niet zeggen dat u werkeloos moet toezien. Waarom zou u uw ervaring en kunde niet ter beschikking stellen van anderen via vrijwilligerswerk? Bij Vrijwilligerswerk [http://www.vrijwilligerswerk.be - NL] vindt u een handige zoekmachine waar u zien kan wie uw hulp kan gebruiken en voor welke projecten en taken. Verenigingen die op zoek zijn naar vrijwilligers kunnen hier hun vraag toevoegen in de vrijwilligersdatabank.
Wat mag u wel en niet doen als vrijwilliger? Bent u verzekerd? Mag u uw onkosten laten vergoeden? De overzichtspagina van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur [http://www.wvc.vlaanderen.be/vrijwilligers – NL] geeft een antwoord op al deze vragen .

Geestelijke gezondheidszorg
Het is niet enkel uw lichaam dat u verzorgen moet maar ook uw geest. Een mens is nooit te oud om te leren, nietwaar? Er bestaan verschillende universiteiten voor de derde leeftijd, waar u een studie kan aanvatten of weer opnemen. De adressen vindt u o.a. bij de rubriek Vrije Tijd van Seniorennet [http://www.seniorennet.be – NL]. Zo is er de Academie Plus-3 voor senioren die zich in de plastische kunsten willen bekwamen. (info: vvs@belgacom.net)
Wist u trouwens dat het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap gratis een cultureel paspoort uitreikt aan al wie de leeftijd van 55 jaar bereikt heeft? Daarmee krijgt u tot 50% vermindering op alle activiteiten die tot stand gekomen zijn met de medewerking van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook op heel wat andere sociaal-culturele activiteiten: musea, cinema, theater, opera enz.

Als senior mag het op het eerste zicht lijken alsof u vrije tijd in overvloed heeft – in werkelijkheid komt u tijd tekort om alles te doen wat uw hartje begeert!

Skynet Web Magazine september 2002

naar startpagina
volledige lijst artikels
andere siteseeing- artikels
disclaimer