Winterpret op het internet

De skivakantie begint te lokken: de stralend blauwe lucht, de prachtig witte sneeuwÖ Wil u een alternatief skifestijn in een exotisch vakantieoord of houdt u het liever bij de klassieke wintervakantie? Doet u het op twee latten, of glijdt u liever een bergje af op een slee? En wat zijn de trends in de wintersportuitrusting? Wij zochten voor u de beste links.

Waar wil u heen?
Wie skivakantie zegt, denkt aan de bekende skicentra zoals Chamonix, Courchevel, La Plagne in Frankrijk, Kitzbühel, Kaprun in Oostenrijk, Gstaad, Davos, St. Moritz in ZwitserlandÖ Maar waarom niet eens een heel andere bestemming gezocht? Sommige plaatsen zijn niet erg toeristisch uitgebouwd, maar het ski-plezier is er niet minder om! Wat dacht u bijvoorbeeld van skiŽn in Turkije? In Palandöken zijn de skihellingen perfect. De stad zelf staat vol historische monumenten. Het Polat Renaissance Hotel behoort tot de meest luxueuze skihotels ter wereld - echt 5 sterren! Het kan er wel ferm koud zijn, tot -35 graden. Maar dat zorgt dan weer voor een stralend blauwe lucht. Het uitzicht van op de top van de berg is dan ook fantastisch. [http://www.guidetoturkey.com/ski_centers/palandoken.asp - ENG]

Schotland wordt ook niet zo gauw met ski in verband gebracht. Nochtans heeft het land enkele mooie skioorden: Cairngorm, Glencoe, Glenshee, LechtÖ [http://ski.visitscotland.com - ENG]. Nadeel is wel dat het weer erg onvoorspelbaar is en de sneeuw niet altijd aanwezig op het appèl. Maar daar is wel een mouw aan te passen. Skicentra zoals Cairngorm [http://www.cairngormmountain.com- ENG] bieden voldoende verstrooiing wanneer het skiŽn wat minder is: een stoomtrein, een amusementshall voor kinderen, kleiduifschieten, om niet te spreken van enkele whisky distilleerderijen in de buurt!

Wist u trouwens dat Iran ook een lange ski-traditie heeft? Twee Duitse ingenieurs die bij de spoorweg werkten voerden er in 1938 de ski in. Er zijn verschillende gletsjers in het land en de sneeuw ligt er het hele jaar door. De hoogste bergen bereiken 5.761 meter nabij Mount Damavand, een uitgestorven vulkaan. Er zijn 12 skicentra in het land, maar let op: mannen en vrouwen moeten de afdaling gescheiden maken! Info over de skioorden vindt u op de site van de Iraanse Skifederatie [http://skifed.ir/index1.htm - ENG]. Tussen haakjes: afgelopen zomer werden er de Grasski wereldcup gehouden in het Iraanse skicentrum van Dizin [http://www.goski.com/rira/dizin.htm - ENG]

Of gaat u het in Rusland zoeken? Het Mount Elbrus skioord is gelegen op de hoogste berg in Europa - alhoewel dat betwist wordt door de Fransen en Italianen die de Mont Blanc met elkaar delen. Het gebied was ooit hét skioord voor de Sovjet elite; de Russische atleten en astronauten deden er hun hoogtestages. Nu is Mount Elbrus aan het uitgroeien tot het favoriete vakantieoord voor de Russische nouveaux riches, en ook menige internationale skiŽr op zoek naar nieuwe ontdekkingen zal u er tegenkomen. Bij If You Ski vindt u een erg mooi verslag, met foto's van de tocht die redacteur Michael Liebreich ondernam naar het hoogste punt van Europa om van daaruit naar beneden te skiŽn. [http://www.ifyouski.com/Technique/touring/Elbrus - ENG]

Chili is zo'n ander land dat u niet direct in verband zou brengen met skiŽn. Nochtans kent het een sterke bloei kent als skioord. Het leuke aan Chili is dat u niet moet wachten tot de wintermaanden om te gaan skiŽn: het skiseizoen strekt zich daar uit van midden juni tot midden oktober. Een hypermodern skioord, van Frans ontwerp, is Valle Nevado, dichtbij de hoofdstad Santiago [http://www.gochile.cl/eng/Guide/ChileSkiGuide/ValleNevado/Valle-Nevado.asp en http://www.vallenevado.com - ENG/Spaans]. 42 liften en 9.000 hectare skigebied verdeeld over 3 pistes, het doet het oord meedingen naar de top 5 der beste skioorden ter wereld. In 2003 zal de Federation of International Ski er haar wereldkampioenschap houden [http://www.skiworldcup.org]

Help! U verzuipt in het aanbod?
U ziet, keuze te over! Hoe wegwijs raken? Enkele erg goede sites kunnen u helpen. De beste besprekingen vindt u bij GoSki [http://www.goski.com - ENG]. De oorden staan per land gerangschikt, met informatie over het land zelf en bijkomende links over de cultuur. Per skicentrum vindt u de routebeschrijving hoe u er geraakt, informatie over de skiliften en ander vervoer, hoogte, maar ook eerlijke tips en kritiek van skiŽrs die er reeds een bezoekje gebracht hebben. Andere sites die u kunnen helpen uw reisbestemming te bepalen zijn If You Ski [http://www.ifyouski.com], Skimaps [http://www.skimaps.com] waar u ook kaarten van skipistes vindt, Snow Forecast [http://www.snow-forecast.com], Skiclub [http://www.skiclub.co.uk], allen eentalig Engels. Nederlandstalige informatie vindt u bij snowplaza [http://www.snowplaza.nl], en Wintersport [http://www.wintersport.klup.nl] is een goede verzamelsite in het Nederlands.

Skifrance [http://www.skifrance.fr - FR] vertelt u alles over de Franse oorden. De Oostenrijkse dienst voor Toerisme [http://www.austria-tourism.com] bespreekt de Oostenrijkse skigebieden, niet enkel in het Engels en Duits, maar ook in het Nederlands en Frans. Klik daarvoor, wanneer u op de beginpagina bent, BelgiŽ (nl) of Belgique (fr) aan bij Country Sites. Ook My Switzerland [http://www.myswitzerland.com] heeft aan de beide landstalen in BelgiŽ gedacht.

En zegt het u nog altijd niets, die beschrijvingen, dan kan u nog altijd zelf een blikje werpen op de oorden via de live webcams die tegenwoordig overal aanwezig zijn. Al die webcams werden verzameld op Skiwebcam [http://www.skiwebcam.com - FR/ENG] en SnowEye [http://www.snoweye.com - ENG]

AlpineskiŽn, airboarden, heliskiŽn: mag het iets meer zijn?
De keuze van uw vakantiebestemming hangt uiteraard af van wat u er doen wil. Gaat u voornamelijk voor de ski, of is het après-ski aspect ook erg belangrijk voor u? En houdt u het bij het klassieke skiŽn, of zoekt u het avontuurlijker? Want tegenwoordig is er heel wat meer te beleven in de sneeuw dan simpel een bergje afglijden op twee skilatten.

Zwerftochten met de ski, ook wel off-piste skiŽn of skirando genoemd, is één van de zijsprongen die de skisport maakt. Het is een combinatie van wandelen, bergbeklimmen en skiŽn. Een goede voorbereiding is hierbij van groot belang, waarbij vooral gelet moet worden op de weersvoorspellingen en het gevaar op lawines. De Zwitserse site Skirando [http://www.skirando.ch - FR] bevat veel uitleg over de sport. Chablais Grimpe bevat prachtige foto's naast fiches met routebeschrijvingen voor ski-zwerftochten in de bergen van Chablais [http://wsaid.free.fr - FR]. Een Nederlandstalige site over Off-piste skiŽn vindt u bij Desert Fox [http://users.pandora.be/woestijnvos] bij de rubriek Poederen.

HeliskiŽn is erg prachtig, maar niet voor iedereen weggelegd omwille van het prijsetiketje. U moet rekenen op 5.000 tot 7.000 EUR per vakantie. U wordt dan wel met een groep per helikopter naar de top van een berg gevoerd, waar u en uw vrienden afdalen, de eerste skisporen achterlatend in de sneeuw. Een ongelooflijke sensatie!

"De beleving van poeder tot in je oren is de heerlijkste ervaring van het diepsneeuwskiŽnÖ"

Op de Nederlandstalige site HeliskiŽn [http://www.heliskien.nl] vindt u een volledige uitleg over deze sport: wat het kost, of u een ervaren skiŽr moet zijn, welke uitrusting mee te nemen, enz. Destination Poudreuse [http://destination-poudreuse.com - FR] is een van de agentschappen die zulke avontuurtjes organiseren.

En waarom niet airboarden - de moderne versie van de slee uit uw kinderjaren? Bij Airboard.com [http://www.airboard.com - ENG/FR/IT/D] vindt u er alles over. U blaast de airboard op en kan op uw buik naar beneden glijden terwijl de sneeuw om uw oren stuift - het lijkt wel of u vliegt! Door uw gewicht te verplaatsen kan u sturen, en door de airboard dwars te zetten remt u. Een helm is wel aan te raden - zoniet worden de confrontaties met bomen wel erg pijnlijkÖ

Carveski zit ook erg in de (ski)lift. Het voordeel is dat de meeste mensen veel sneller weg zijn met carveski dan met het traditionele alpineskiŽn. Eens u het carveskiŽn beet hebt, kan u de skistokken zelfs achterwege laten. Carven betekent letterlijk "snijden". De getailleerde ski (smalle binnenzijde, brede buitenzijde) laat u toe om bochten gemakkelijk aan te snijden. [http://ski-prof.com/carving/intro.html - FR en http://www.skileraar.nl/carveski's.htm - NL].

U hoeft zich trouwens niet tot één sport te beperken tijdens uw wintervakantie. In de moderne skioorden zoals Les 2 Alpes [http://www.les2alpes.com] kan u niet enkel skiŽn - er staat een hele resem andere sporten op u te wachten: golf, boogschieten, rodelen, bergbeklimmen, benjispringen, parapenten, mountainbiken, skaten, snowboarden.. Er is zelfs een jumpschool waar u uw eerste sprongetjes in het waaghalswereldje kan maken!

En dan nog dit: gelukkig is skisport ook voor mindervaliden toegankelijk. Dat bewijst deze pagina van Skileraar [http://www.skileraar.nl/aangepast_sneeuwsporten.htm - NL]. Krukken op ski's, of een ski-rolstoel: het is mogelijk!

Een goede uitrusting is onontbeerlijk
De skiuitrusting volgt natuurlijk de nieuwste trends. Niet enkel qua technologie is er een enorme evolutie in de ski-accessoires, maar de mode heeft ook haar zegje!
De nieuwste ski van Rossignol [http://www.skisrossignol.com - ENG], Scratch, werd aangekondigd als erg revolutionair; hij werd ontwikkeld in samenwerking met snowboarders zoals Tanner Hall, Evan Raps. Opvallend oogt hij in elk geval met zijn fluo randjes en fronttekening. Er zijn twee versies: de Freestyle en Backcountry. Salomon [http://www.salomonski.com - ENG] heeft voor het seizoen 2002-2003 zijn favoriet model 1080 in een nieuw kleurtje gestoken. Een volledige bespreking van de nieuwste ski's met commentaar van enkele mensen die de ski's uitgetest hebben, vindt u bij Skipass [http://www.skipass.com] en Tech Support for Skiers [http://www.techsupportforskiers.com], beiden in het Engels, Kompass Outdoor [http://www.kompasoutdoor.nl/wintersport] in het Nederlands.
De Toolbelt van 686 Enterprises is erg handig. De riem is waterbestendig en bevat verschillende werktuigen die goed van pas komen - voortaan moet u niet meer de weg naar beneden tevoet afleggen of met de stoeltjeslift, als er eens een binding stuk gaat of er een schroef los komt te zitten. De werktuigen zitten in de riem zelf verwerkt: in de gesp, op de lus van de riem, zodat uw tools op een volkomen veilige manier weggeborgen zijn! [http://686enterprises.com - ENG].

Techno of klassiek, niet enkel het mode-aspect mag u leiden bij de keuze van uw uitrusting - veiligheid en comfort zijn erg belangrijk. Vergeet niet dat u vaak in zeer guur weer terecht komt. Goed geïsoleerde kledij is dus aan te raden. En denk nu niet dat 'pure natuur' zoals katoen en wol de beste materialen zijn. Zij nemen immers vocht op. Veel beter zijn synthetische stoffen zoals Goretex [http://www.goretex.com - ENG/FR] en GMC: zeer licht om dragen, en met een uitstekende luchtcirculatie. Ook het ondergoed verdient aandacht: thermisch ondergoed moet het transpiratievocht wegkrijgen, maar tegelijk de warmte behouden. Het Duitse merk Odlo heeft een gamma bedacht dat uit 3 lagen bestaat. De eerste, Termic, moet de huid warm houden maar ook zo droog mogelijk. Bij fysieke inspanning moet het vocht dat vrijkomt zo snel mogelijk van de huid weggevoerd worden. Daarvoor zorgt de tweede laag: Protec, die het vocht doorsluist naar de derde laag, Sports. [http://www.odlo.com - ENG]

Enkele raadgevingen bij de aankoop
- Zorg dat het skipak goed afsluit ter hoogte van uw lendenen. In de bars tijdens de après-ski kan u trendy zijn, maar op de skipiste moet u beschermd zijn.
- Skischoenen: zorg dat ze niet te nauw zitten! Pas ze bij voorkeur ten vroegste in de namiddag.
- Kousen: de meeste schoenen zijn goed geïsoleerd; één paar kousen volstaat.
- Handschoenen: de voorkeur gaat uit naar synthetische stoffen, die niet nat worden door de sneeuw en goed luchtcirculatie doorlaten. Tip: wanneer u koude handen krijgt, blaas dan niet in uw handschoenen om ze op te warmen - stop ze liever onder uw oksels.
- Hoofddeksel: dat zet u echt niet op voor de show! Uw hoofd is verantwoordelijk voor 30% van het verlies aan lichaamswarmte.
- Zonnebril: een goede bril met volledige UV-protectie is aan te raden. Wanneer uw ogen te lang blootgesteld zijn aan het zonlicht dat weerspiegeld wordt op een sneeuwvlakte, kan sneeuwblindheid ontstaan: een ontsteking van het hoornvlies en oogbindvlies. Tip: Wanneer zich ijzel vormt op uw bril, wrijf die niet weg - u zou krassen maken op de lenzen. Stop hem in uw jas tot hij ontvrozen is, en veeg dan het water weg.

Meer tips over kledij en uitrusting vindt u bij Euroreizen [http://www.euroreizen.be/wintersport - NL] , de Nederlandse skivereniging [http://www.wintersport.nl - NL] en Sports-Hiver [http://www.sports-hiver.com/Pages/accueil.php - FR]. Een erg uitgebreide Engelstalige site is die van Skimaps, onder de hoofding Gear. Ski's, bindings, maar ook peilstokken voor lawines worden er besproken.[http://www.skimaps.com - ENG]


Peilstokken voor lawines
Wat is het belangrijkste dat u in uw skirugzak stopt? Neen, niet de gsm met internet-toegang om de nieuwste sneeuwinfo te krijgen. Ook niet de tweewegsradio's waarmee u met uw vrienden in verbinding blijft en afspreekt aan welke lift elkaar te ontmoeten. En zelfs niet dat polsuurwerk dat de hoogte weergeeft, de temperatuur en andere gegevens. Neen, het is de bescheiden lawine-peilstok. Er bestaan speciale peilstokken die weinig ruimte innemen in uw rugzak, maar in een wip-en-een-gauw ontplooid kunnen worden tot levensreddende instrumenten. Het is niet voldoende om zelf peilstokken mee te nemen - ook uw vrienden moeten ze bezitten. Want zij zijn het die uw leven kunnen redden! [http://www.genuineguidegear.com - ENG]

De merken
Bekende merken van skikledij stellen hun collectie on line voor. De site van Tenson [http://www.tenson.com - ENG] is grafisch erg mooi uitgewerkt met heerlijke skigeluiden in de intro. Chiemsee [http://www.chiemsee.com - D/ENG] en Schoeffel [http://www.schoeffel.de - D] brengen een tamelijk klassieke collectie. Voor de technocrowd zal de site van O'Neill [http://www.oneilleurope.com - ENG] meer aanspreken. Peak Performance [http://www.peakperformance.com - ENG] presenteert zijn collectie op een erg mooie site, waar u ook een lijst met winkels in BelgiŽ terugvindt.

Vergeet u vooral de skibril niet - en om het een beetje stijlvol te houden moet u toch eens bij Von Zipper langs gaan [http://www.vonzipper.com - ENG]. Wat dacht u van de Boomslang VM van Bollé [http://www.bolle.com - ENG]? Die behoort tot de snake-reeks: of u het nu wil of niet, de bril omklemt uw gezicht. De snake blijft dus stevig op uw neus staan tijdens de wildste capriolen! De Splice van Oakley is een buitenbeentje: de lenzen zijn vervaardigd van plutoniet, een sterk materiaal met hoge optische helderheid. [http://www.oakley.com/ostore/eyewear/splice - ENG]

Waar kopen?
Enkele winkels die zich op het internet voorstellen: Starpole in Brussel [http://www.starpole.com], Ski Shop Rossignol eveneens in Brussel [http://www.dekael.be], waar u ook terecht kan voor het onderhoud van uw ski's. Wil u weten wat het zou kosten om uw materialen te huren? Kijk eens bij Vedettesport [http://www.vedettesport.com - NL] in Lier, Basecamp [http://www.basecamp.be - NL] in Nijlen (met een erg uitgebreide linkspagina naar sportfabrikanten).
Een site die met kop en schouders boven die van andere sportwinkels uit steekt, is die van Del-Sport [http://www.delsport.com - NL] in Waregem: een originele, blitse presentatie, die nog snel laadt bovendien. Een bezoekje meer dan waard!
United Brands [http://www.unitedbrands.be - NL/F] heeft winkels in de belangrijkste Belgische steden en verhuurt ook materialen. U kan online de prijzen bekijken - de site is erg uitgebreid, zo moesten er meer zijn!

Goede voorbereiding
Een goede uitrusting bestaat niet enkel uit kledij en ski's, maar ook uw eigen lijf moet fit zijn. Stort u niet halsoverkop in het winteravontuur, maar bereid uw lichaam voor. Enkele tips met afbeeldingen vindt u o.a. bij Gezondheid.be [http://www.gezondheid.be] - link Dossiers/sport: pre ski oefeningen. Foto's vindt u bij de Fysiosite [http://www.casema.net/~fysio/ski.html]. Ski Health [http://www.skihealth.com/trans/fr-main.htm] bevat oefeningen die u zelf kan doen: door de muis over de afbeelding te bewegen wordt voorgedaan hoe het moet. Alhoewel de site in verschillende talen bekeken kan worden, is de Engelstalige versie aan te raden; de anderstalige links lopen té vaak dood.

En wat met onze kleintjes?
SkiŽn doet u met het hele gezin, en tegenwoordig gaan de kleine ukjes ook mee. Steeds meer skicentra besteden aandacht aan gezinnen met kinderen. De Franse toeristische dienst heeft het P'tits Montagnards kwaliteitslabel uitgewerkt. Dat wordt enkel aan wintersportoorden uitgereikt indien zij aan 9 strenge criteria voldoen waaronder aangepaste infrastructuur en prijzenpolitiek [http://www.en-montagne.com/ptitm3-hiver.cfm - FR/ENG]. In Duitsland is het, door de grote autonomie van de deelstaten, erg moeilijk om tot één kwaliteitslabel te komen; er wordt wel een label gebruikt "hits for kids" in reisbrochures. Dat geeft aan dat in een verblijf alles inbegrepen is, en dat er speciale monitoren zijn voor kinderen. Zwitserland heeft het label "Place pour les enfants". Elk jaar controleert een neutraal instituut of het station wel aan dit label voldoet qua kwaliteit van de monitoren, babysitting enz.

Fun op het internet
In afwachting van het moment dat u zelf de skilatten kan aanbinden, kan u zich alvast verlekkeren aan prachtige beelden op het internet. Skipass.com [http://www.skipass.com - FR/ENG] bevat een heerlijke verzameling foto's over alles wat met ski en sneeuw te maken heeft: Freeride Days in Chamonix, Heliski in de Kaukasus, Freestyle snowboard, Red Bull ChamonixÖ.
Epicski.com [http://www.epicski.com] is een Engelstalig discussieforum, met een gids voor het kiezen van ski's en snowboots, maar ook voor het nemen van de juiste maat, onder het motto: "Een klein beetje research op voorhand bespaart heel wat pijn later!". Kijkt u vooral eens bij de fotomontages bij het Training Center - de bewegingen van Herman Maier bij het racen lijken haast van een wiskundige precisie! Verder vindt u er heel wat nuttige informatie over een correcte voorbereiding op uw ski-exploten.
Een erg mooie Belgische site over het nieuwe sneeuwgebeuren is Snowforce [http://www.snowforce.be - ENG] dat ook leuke spelletjes bevat naast veel nuttige informatie met links naar de verkopers van merken zoals Hammer Snowboards [http://www.hammersnowboards.com], Northwave Snowboots, Drake Bindings, Protest boardwearÖ Freeze [http://www.freeze.be - NL] is de digitale versie van het steengoede snowboardmagazine Freeze. Jammer dat de site zo statisch uitgewerkt werd - een beetje meer actie had wel gemogen! Gaat u vooral eens kijken bij de rubriek Hot Shots, waar u een stem kan uitbrengen voor de beste foto's in de reeksen Fat Shot, Sequence en Lifestyle. Een Franstalige tegenhanger is Agoride, waar u prachtige filmpjes kan bekijken over snowriders onder de rubriek Chill Out [http://www.agoraride.com - FR].
Laat het er stuiven!

Skynet Web Magazine, oktober 2002

naar startpagina
volledige lijst artikels
andere siteseeing- artikels
disclaimer